03.02.2020

Proslava Dana posvećenog života u Sarajevu

Svečano Euharistijsko slavlje u sarajevskoj katedrali predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u suslavlju 15 svećenika.

Blagdan Prikazanja Gospodinova i Dan posvećenog života, svečano je proslavljen u nedjelju 2. veljače 2020. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu. Istoga dana obilježen je i Dan života.

Uoči blagdana, u subotu 1. veljače u poslijepodnevnim satima u sarajevskoj katedrali bilo je organizirano klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom koje je predvodio fra Danijel Nikolić, meštar bogoslova. Molitvu Prve večernje je animirao franjevački bogoslovski zbor. Večernje euharistijsko slavlje predslavio je o. Mato Anić, ravnatelj i glavni urednik Radio Marije BiH i superior zajednice Družbe Isusove u Sarajevu. Predslavitelj mise je također izrekao homiliju. Svoju poruku prigodom Dana posvećenog života stavio je u kontekst slavljenja Nedjelje Božje Riječi istaknuvši snagu Božje Riječi, po kojoj nam se objavljuje sam Krist.  

Na sam dan Svijećnice svečano euharistijsko slavlje predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u suslavlju s 15 svećenika među kojima su bili članovi: Franjevačke provincije Bosne Srebrene, Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca koji djeluju u Žepču, Hrvatske pokrajine Družbe Isusove koji djeluju u Sarajevu i dijecezanski svećenici Vrhbosanske nadbiskupije.

Na svetoj misi sudjelovale su brojne sestre iz raznih redovničkih zajednica: Milosrdnice sv. Vinka Paulskog Provincije Majke Divne – Sarajevo, Služavke Malog Isusa Provincija Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, Školske sestre franjevke Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina – Sarajevo, Kćeri Božje ljubavi Provincije Božje providnosti, Školske sestre franjevke Krista Kralja Svete Obitelji –Mostar, Klanjateljice Krvi Kristove Regije Zagreb i Franjevke Marijine misionarke iz Odžaka te članice zajednice posvećenih osoba Djela Marijina – Pokret fokolara u Sarajevu. Također su sudjelovali bogoslovi iz sve tri zajednice: Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, Franjevačke teologije i Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa “Redemptoris Mater”.

Na početku misnog slavlja kardinal Puljić čestitao je okupljenim redovnicama i redovnicima Dan posvećenog života kojeg je ustanovio papa Ivan Pavao II. 1997. godine, a zatim je blagoslovio svijeće i uslijedila je procesija sudionika slavlja oko katedrale.   

U svojoj propovijedi kardinal Puljić je kazao kako je svetkovina Prikazanja Gospodinova u hramu zapravo vršenje zakona. „Marija i Josip upravo žele izvršiti što je Mojsije propisao da se svako prvorođenče prikaže Gospodinu i otkupi, ne samo ljudsko nego i životinje. Osmi dan nakon rođenja neka se obreže, a 40 dana kad prođe vrijeme čišćenja neka se dijete prikaže u hramu. Taj, na neki način, običaj je prisutan i u Crkvi kroz povijest – da su roditelji brižno nosili dijete nakon rođenja za krštenje, a onda je majka 40. dan noseći dijete prikazivala ga u hramu.” U nastavku propovjedi, vrhbosanski nadbiskup se osvrnuo na lik starca Šimuna. „Simpatično je kako starac Šimun iščekuje Mesiju i nadahnut Duhom Svetim dolazi baš kad Marija i Josip nose dijete. Znate, mi ne znamo što to znači iščekivati Mesiju jer imamo dar vjere, a oni su stoljećima Spasitelja iščekivali. Bila je to jedna gorljiva čežnja za Spasiteljem. I starac, pobožni Šimun, on iščekuje – i kad je ugledao, Božjim nadahnućem, to dijete blagoslivlja Boga: sad otpuštaš slugu svojega, Gospodine, po riječi svojoj u miru, jer oči moje vidješe svjetlost na prosvjetljenje naroda. Upravo te riječi koje on izgovara – svjetlo na prosvjetljenje naroda, jest zapravo ono što mi danas činimo blagoslovom svijeća. Ta svijeća simbolizira Krista koji je svjetlo na prosvjetljenje naroda. Simbolizira i ovu vjeru koja je upaljena u času krštenja, kad smo postali djeca Božja.“ Zatim je Kardinal postavio pitanje: “Koja je bit jednog redovnika/ ice?” te odgovorio: „Ono što kaže Sveto pismo: 'Evo dolazim Gospodine vršiti volju tvoju' – to je bit. Izvršiti volju Oca nebeskog, posvetiti se, predati se. Tu nam je divni primjer Marije, zato vi redovnice uz svoje ime uzimate njezino ime. To ne smije biti formalnost, tu mora biti opredjeljenje.” Buduči da se na prvu nedjelju u veljači obilježava i

U kontekstu obilježavanja Dana života, kardinal Puljić je istaknuo kako je čovječanstvo izgubilo osjećaj za svetost života i da je ljudski život dar kojeg treba vrednovati, čuvati, uzgajati te s Bogom surađivati.

Nakon popričesne molitve, redovnici i redovnice zajednički su izmolili molitvu obnove redovničkog zavjetovanja.

Na koncu euharistijskog slavlja, kardinal Puljić pozvao je sve sudionike slavlja na druženje u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije. 

Ljepoti liturgijskog slavlja, prvog i drugog dana proslave, svojim skladnim pjevanjem i sviranjem je pridonio franjevački bogoslovski zbor ”Fra Nenad Dujić” pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

(kvrpp bih)