19.03.2021

Dvadeseta obljetnica dolaska sestara Služavki Malog Isusa u Mostar

Dva desetljeća sestre SMI djeluju u u Caritasovu Rehabilitacijskom centru za osobe s posebnim potrebama „Sveta Obitelj“ u Mostaru.

Na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka 2021. zajednica sestara Služavku Malog Isusa, koja živi i djeluje u Caritasovu Rehabilitacijskom centru za osobe s posebnim potrebama „Sveta Obitelj“ u Mostaru, na skroman način obilježila je 20. obljetnicu svoga dolaska u grad na Neretvi te u molitvi zahvalila Bogu za dva desetljeća svoga djelovanja. Trenutno ovu zajednicu čine četiri sestre Služavke Malog Isusa Sarajevske provincije Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije: s. M. Suzana Malešić, predstojnica i ravnateljica Centra, s. M. Klara Jerković, odgojiteljica u ambulantnom dijelu Centra, umirovljena s. M. Nevenka Ivančić i s. M. Nikolina Džavić koja studira na Teološko-katehetskom institutu u Mostaru.

S. Klara Jerković bila je također članica prve grupe sestara Služavki Malog Isusa koja je tada došla u Mostar pa rado iz svoga dnevnika i iz sestarske kronike čita ono što je zapisano 19. ožujka 2021.: „Tog kišovitog i prohladnog ožujskog dana krenusmo iz Sarajeva. Pod očinskom zaštitom sv. Josipa s. Ljubica Šilar, pok. s. Asumpta Kovačušić i s. Klara Jerković u pratnji s. Liberije Filipović, provincijalne glavarice, s. Rudolfe Paradžik i s. Marine Piljić stigosmo u prohladni Mostar gdje nas je dočekao don Ante Komadina, ravnatelj Caritasa mostarsko-duvanjske i trebinjsko-mrkanske biskupije, i don Ivan Zovko. Nakon kratke okrepe u Centrali Caritasa, pođosmo u katedralu Marije Majke Crkve na molitvu za mir na našim prostorima koja se moli u čast sv. Josipa, zaštitnika mostarske biskupije. Bilo je doista lijepo i svečano. Nakon sv. Mise uputili smo se u Lisku ulicu kako bi preuzele vođenje i skrb za Caritasov rehabilitacijski centar za osobe s višestrukim poteškoćama u razvoju Sveta Obitelj“. Zapisala je i da su ih toga dana posjetile i sestre iz Neuma i Studenaca i „donijele nam sitnice u povodu useljenja kao i praktične stvari i hranu za večernji obrok“.

Biskupijski mjesečnik Crkva na kamenu za mjesec ožujak 2001. također je zabilježio dolazak sestara. U rubrici „Iz župnog ljetopisa“ piše da su na svetkovinu sv. Josipa 19. ožujka 2001.   večernju misu u mostarskoj katedrali u 18 sati slavili mons. Ante Brajko i biskupijski direktor Caritasa don Ante Tonćo Komadina „kao dobrodošlicu novoj redovničkoj obitelji u našem gradu“. „Naime, sestre Malog Isusa, koje je osnovao sarajevski nadbiskup Josip Stadler, stigle su u Mostar gdje su preuzele vodstvo rehabilitacijskog centra Sveta Obitelj gdje će pomagati osobama s poteškoćama u razvoju“, stoji u spomenutom članku.

S. Klara se prisjeća da zgrada Rehabilitacijskog centra tada još nije bila sasvim uređena iznutra pa su sestre, nakon što su se doselile, nekoliko dana čistile prostorija koje su kao klauzurni dio određene za njihovo stanovanje. U sestarskoj kronici je zabilježeno da su tih dana dolazili mnogi poželjeti im dobrodošlicu među kojima i tadašnji generalni vikar don Luka Pavlović te fra Ivan Ševo iz obližnjeg franjevačkog samostana i crkve sv. Petra i Pavla. U kronici je zabilježeno i da je 28. ožujka 2001. sestarsku zajednicu posjetio i mjesni biskup mons. Ratko Perić i zaželio im „sretan početak i puno Božjeg blagoslova“.

S. Klara također je zabilježila u svoj dnevnik da je kao nastavnica predškolskog odgoja 27. kolovoza 2001. imala svoj prvi radni dan s djecom koje imaju poteškoće u razvoju te da je njoj i drugim sestrama svojim savjetima pomagao u tom radu talijanski svećenik don Giancarlo Pravettoni koji je povremeno dolazio u Mostar. Tijekom prošle 2020. godine zajednica sestara Služavki Malog Isusa premještena je u manji prostor unutar Centra u kojem su nekada stanovale studentice, a njihove bivše sobe preuređuju se za prijem teško bolesnih svećenika.

Rehabilitacijski centar, 22. rujna 2001. svečano je blagoslovio nadbiskup metropolit vrhbosanski karidnal Vinko Puljić u zajedništvu s biskupom Perićem.

Prigodom obilježavanja desete obljetnice djelovanja Centra, 22. rujna 2011. u parku postavljena je fontana s likom najvećeg dobrotvora Centra, sada pokojnog, don Giancarla Pravettonija.

Osim spomenutih sestara, u Rehabilitacijskom centru još su djelovale: s. Krunoslava Adžamić, s. Emanuela Juričević, s. Olga Kikić, s. Ratimira Matanović, s. Judita Matić i s. Ana Prkić. (KTA)