09.05.2012

"Dijalog kroz Riječ"

Predavači s. Iva Klarić i prof. Zehrudin Hadžić, vjeroučitelji u Jajcu svoja su izlaganja temeljili na tekstovima svetih knjiga Biblije i Kur'ana.

Grad Jajce od od 3. do 6. svibnja,  organizirao je u Domu kulture šeste po redu "Plivske omahe". Plivske Omahe - bosanskohercegovačko višeglasje je manifestacija koja se već, tradicionalno, održava od 2006. u Jajcu. Manifestacija je, kako joj sam naziv kaže - bosanskohercegovačko višeglasje, multietničkog karaktera."Omaha" je voda koju je prskao mlinski kamen. Voda s mlina donosila se jer se smatralo da proljepšava lice i čini da kosa bude ljepša i jača.

U subotu, 5. svibnja,  upriličeno je predavanje na temu "Dijalog kroz Riječ" koje su izložili vjeroučitelji: s. Iva Klarić, članica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije i prof. Zehrudin Hadžić.  Predavači su svoja izlaganja temeljili na tekstovima svetih knjiga: Biblije i Kur'ana. Pokušali su, na sebi svojstven način, naglasiti važnost dijaloga među svim ljudima, a na poseban način vjernicima. Čovjek koji stupi u dijalog s Bogom nužno biva otvoren dijalogu s drugima - drugačijima.

Dijalog je bitno obilježje kršćanstva, prije svega dijalog između Boga i čovjeka, Stvoritelja i stvorenog, Svemogućeg i ograničenog. Za nas kršćane u osobi Isusa Krista ostvaren je najsavršeniji dijalog Boga i čovjeka. Nevidljivi i nedohvatljivi Bog, postao Bogočovjek, opipljiv i vidljiv. Uzevši ljudsko tijelo Sin Božji je premostio veliki jaz u dijalogu čovjeka i Boga, naglasila je u svom izlaganju s. Iva.

Naći sredinu između krajnosti i mogućnosti dijaloga možemo samo, prvenstveno dijalogom s Bogom i kroz Božju Riječ s drugima. U budućnosti, mogućnost dijaloga među ljudima, prema mišljenju prof. Hadžića je moguća prvenstveno kroz Božju Riječ, jer ona nudi sredinu – umjerenost između krajnosti.

Cilj dijaloga nije brisanje razlika u mišljenjima i uvjerenjima, već da se te razlike razumiju i prihvate kao takve. Svijet različitosti je Božja volja. Postoje dvije nepobitne istine: jedinstvenost Stvoritelja i raznolikost stvorenja. Ključni elementi dijaloga su: civilizirana komunikacija, međusobno upoznavanje, život u miru, uzajamno poštovanje i suradnja u dobru. Svrha dijaloga je u traženju onoga u čemu se slažemo da se u tome susretnemo i tako svijet činimo boljim, mirnijim, harmoničnijim i s više ljubavi.

Samo u ljubavi i iz ljubavi možemo susretati drugoga, drugačijega i s njim ući u iskren i otvoren dijalog. Ni učemu nije potrebno odstupati od svoga, nego samo znati voditi računa o svojoj vjeri, poznavati je, biti dosljedni, znati je obraniti, ljubiti je… i tada ćemo moći poštivati tuđe, odnosno u drugačijem načinu vjerovanja vidjeti klice dobra.

Kao zajednički zaključak uzet je znameniti susret: sv. Franje i sultana, Malek-el Kamila u Damietti 1219. u Egiptu. Ovaj dijalog izveli su, ovom prigodom, učenici srednje škole: Ivan Brizić i Almir Hajder.

Na kraju izlaganja osjetila se radost prisutnih što se ovakvi susreti događaju upravo u našem malom gradu Jajcu, i izrazili su želju za češćim susretima ove vrste.

 Prof. Z. Hadžić