05.10.2021

Počela sanacija Gospine crkve u Olovu

Prema potpisanom ugovoru radovi bi se trebali završiti sredinom mjeseca prosinca ove godine, izjavio je fra Ilija Božić, upravitelj i čuvar Svetišta u Olovu.

Iz Svetišta Gospe Olovske obavijestili su kako su počeli dugoočekivani radovi na sanaciji crkve Svetišta Majke Božje Gospe Olovske. Kako je objasnio fra Ilija Božić, upravitelj i čuvar Svetišta u Olovu, prije gotovo devet godina angažirana je firma DM Projekt Mostar, koja je ranije vrlo uspješno radila na sanaciji samostanske crkve franjevačkog samostana Sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci. Firma je radila na stalnim monitorinzima na pukotinama crkve (u proljeće, ljeto, jesen i zimu kroz četiri godine) kao i ispitivanju sastava tla i temelja crkve. „Nakon toga smo dobili idejno rješenje problema pukotina, koje je odobrila i naša Franjevačka provincija Bosne Srebrene, a naknadno i Zavod za zaštitu spomenika Federacije BiH jer je naša crkva proglašeni Nacionalnim spomenikom kulture BiH 2010.“, kazao je fra Ilija.

Nakon toga pristupilo se izradi izvedbenog projekta koji je bio gotov te su ga odobrile navedene institucije 2017. Od tada se radilo na prikupljanju financijskih sredstava za realizaciju projekta ali i traženju certificirane firme koja bi mogla izvesti potrebne radove. Sve je to potrajalo mnogo duže nego li se mislilo. Istina, tijekom tih godina pristupilo se onim radovima koji nisu iziskivali velike financijske troškove, prenosi nedjelja.ba.

U svibnju 2018. s Ministarstvom obrane BiH potpisani su ugovori te su dobiveni na raspolaganje strojevi i ljudstvo da se proširi prostor oko crkve kako bi se strojevima moglo pristupiti do samih temelja crkve. Taj dio trajao je tri mjeseca. Naknadno se krajem rujna 2019. proširenje oko crkve nastavilo i privelo kraju. Sljedeće su dvije godine prošle u traženju firme i financijskih sredstava.

U ožujku ove godine stupilo se u kontakt sa zainteresiranim firmama Bašić gradnja d.o.o. iz Busovače i Bišina d.o.o. iz Mostara koje su dale svoju ponudu. Ponuda je usvojena, potpisani su ugovori, informirana zadužena ministarstva i Zavodi za zaštitu spomenika – i 17. kolovoza, nakon proslave Velike Gospe pristupilo se radovima.

Najprije se uradio plato na ulazu u crkveno dvorište za potrebe strojeva u sanaciji crkve. Taj će se dio naknadno urediti kao garažni prostor, a ispod će postojati mogućnost izgradnje toaleta za hodočasnike.

Prije 10-ak dana prešlo se na samu crkvu i već su uklonjeni nogostupi oko crkve i radnici počinju s otkrivanjem temelja koji se u ovoj prvoj fazi kompletno moraju promijeniti i izgraditi novi. Uz nove temelje u planu je izrada i nove drenažne mreže oko cijelog objekta crkve.

Prema potpisanom ugovoru navedeni radovi bi se trebali završiti sredinom mjeseca prosinca ove godine.

Na proljeće je namjera nastaviti s daljnjim radovima koji uključuju izgradnju još dvije kule na dnu crkve koje bi se potpornjima povezale s prvim kulama i na taj način učvrstili crkvu i u temeljima i u stropu što bi rezultiralo time da se pukotine više ne pojavljuju i da cijeli objekt bude učvršćen.

Naravno da će za slijedeću fazu trebati izdvojiti ponovno velike novce i zbog toga iz svetišta apeliraju svima – štovateljima, hodočasnicima i prijateljima, ali i posjetiteljima ovog Svetišta Gospe Olovske i Nacionalnog spomenika kulture koji mogu i žele da pomognete u ovom nastojanju.

Mogućnost uplate je iz cijeloga svijeta, a svi potrebni podaci za to su na letku.

„Hvala svima vama koji ste do sada sudjelovali i svojim prilozima pomogli dosadašnji rad. A samo radi informacije prva faza izmjena temelja, nova drenaža i plato na ulazu u crkveno dvorište koštaju nas cca 250 000 KM i taj novac smo osigurali zahvaljujući dobrim ljudima i institucijama“, poručio je fra Ilija, objavljeno na FB stranici svetišta. (KTA)