09.10.2021

Duhovna obnova za sestre Služavke Malog Isusa u Vitezu

Na susretu na kojem se okupilo15 sestara, s. M. Marina Perić, izložila je predavanje o temi: „Posvećenje Služavke Malog Isusa po svetim zavjetima“.

U Samostanu Sv. Josipa u Vitezu, 9. listopada 2021.godine održana je duhovna obnova za sestre Služavke Malog Isusa iz zajednica u Vitezu i Sarajevu, na koju se okupilo 15 sestara. Duhovna je obnova započela molitvom Trećeg časa, a zatim je s. M. Marina Perić, članicaVijeća za duhovnu baštinu oca Utemeljitelja, duhovnost i trajnu formaciju SMI izložila predavanje o temi: „Posvećenje Služavke Malog Isusa po svetim zavjetima“. Ova tema nadovezala se na prošlogodišnju temu, što je izlagala s. M. Manda Pršlja: „Dijete Isus Riječ Tijelom postala – Oblikovanje Služavke Malog Isusa kroz Riječ Božju“. U svom predavanju s. Manda se najprije usmjerila na Dijete Isusa koji je glavni lik duhovnosti sestara Služavki Maloga Isusa. Potom je progovorila o ljubavi kojom Bog ljubi, a onda o Blaženoj Djevici Mariji, važnosti njezina imena i služenja te kako “učiti od Marije“, “biti s Marijom“ i „moliti s Marijom“ kako bi poprimili blagost, mirnoću, poniznost i skromnost.

Zatim je izložila sadržajno obrađenu temu Posvećenje SMI po svetim zavjetima, koja duboko prožima našu svakodnevicu i uvijek nam je izazov za promišljanje o daru poziva i poslanja koji je uvijek osoban, nov i dinamičan. Sestra je Marina govorila o Bogu kojem pripada prvo mjesto u životu redovnice, zatim o Redovničkoj zajednici koja je prije svega ljudska zajednica. Istaknula je misao prof. Ivančića koji predlaže redovnicama program života, da im Isus Krist bude sve. Zatim je govorila o posvećenom životu kao trostrukom usmjerenju: prema Ocu, prema Sinu, i prema Duhu Svetomu, kao i zavjetovanju evanđeoskih savjeta kojima se usavršuje krsno posvećenje Bogu. Govoreći o zavjetima osvrnula se na čistoću kao slobodno srce, siromaštvo kao laku prtljagu i poslušnost kao volju i spremnost na opće dobro. Zaključujući svoje predavanje s. Marina je sve nazočne pozvala da u Isusovoj školi stalno napreduju, i od Isusa svaki dan uče, a posebno da budu zahvalne Gospodinu na daru poziva i poslanja, na daru posvećenja po zavjetima. Pozvala je zatim Zatim su sestre radile u tri skupine, kako bi zajedno preispitale svoje posvećenje Bogu po zavjetima kroz tri zanimljive priče i pitanja.

Nakon radionica sestre su pošle u samostansku kapelicu u kojoj je bilo izloženo Presveto, a tijekom klanjanja bila je mogućnost svete ispovijedi. Slijedilo je zatim Misno slavlje koje je u samostanskoj kapelici predvodio don Jakov Kajinić, duhovnik u travničkom sjemeništu „Petar Barbarić“. U prigodnoj propovijedi osvrnuo se na Blaženu Djevicu Mariju i četvrto radosno otajstvo krunice. Naglasio je posebno Marijinu poniznost, veličinu njene poniznosti, veće nego što je Bogorodica, poniznost koja je temelj svih kreposti. Govoreći i o zavjetima vlč. Kajinić je stavio naglasak na skromnost. Za uzor skromnosti uzeo je prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera, Utemeljitelja Družbe SMI, koji je malo trebao, a velike stvari činio.

Nakon Euharistije, sudionice duhovne obnove okrijepile su se i za zajedničkim stolom u sestarskoj blagavonici, te nastavile s poslijepodnevnim radom u kojem su razmjenile razmišljanja iz rada u skupinama. U tri različite priče sestre su otkrile sličnu poruku i želju da ono dobro u svakome pobijedi, a zavlada mir, zajedništvo, praštanje i ljubav.

Budući da je duhovna obnova u mjesecu listopadu sestre su na kraju u samostanskoj kapelici zajednički izmolile krunicu i time zahvalili Bogu i Blaženoj Djevici Mariji za sve milosti kojima su obdarene.

(s. Danica B. / s. Manda P.)