23.12.2021

Duhovna obnova za zatvorenike u KPZ-u u Zenici

Duhovna obnovu za zatvorenike o temi „Pohodi nas Gospodine Isuse“ predvodila je s. Ivanka Mihaljević. Vč. Davor Topić bio je na raspolaganju za sakrament svete ispovijedi.

U Kaznenom popravnom zavodu u Zenici održana je 23. prosinca 2021. godine duhovna obnova za zatvorenike o temi „Pohodi nas Gospodine Isuse“ (usp. Otk 22,21) koju je predvodila s. Ivanka Mihaljević, školska sestra franjevka.

S. Ivanka je tom prigodom istaknula da vrijeme Božića budi u kršćanima čežnju istinskog zajedništva sa živim Bogom i ljudima. To se na poseban način očituje u životu zatvorenika čija je povijest života i ranjivost složenija. Dolazak Isusa, našega Spasitelja, potiče na poniznost, pomirenje, praštanje i prihvaćanje sebe u milosrdnom Bogu koji neizmjerno ljubi svakog čovjeka i daje priliku za novi početak. Potresna životna ispovijest bivšeg robijaša Wilhelm Buntz-a, zapisana u knjizi „Čovjek koji je pušio Bibliju“ poslužila je kao primjer i svjedočanstvo snage Božje riječi. Na istom mjestu susrećemo ljudsku slabost, zlo, strahove, mrak, ali i Božju snagu, nježnost, pedagogiju i ljubav. Ovo istinito svjedočanstvo poziva da snagu Božje riječi otkrivamo u svome životu i tako slavimo Boga koji nas pohađa spasenjem svojim.

Župnik župe sv. Josipa i dušobrižnik u zatvoru u Zenici vlč. Davor Topić sudjelovao je na duhovnoj obnovi, te bio na raspolaganju za sakrament svete ispovijedi. Svoju zahvalnost uputio je s. Ivanki i Upravi zatvora koja je omogućila duhovnu obnovu važnu za zatvorenike u ovom predbožićnom vremenu, kao i za otvorenost i susretljivost tijekom redovite pastoralne skrbi. (m.m)