13.05.2022

Obilježena 27. obljetnica mučeničke smrti vlč. Filipa Lukende i sestre Cecilije Grgić

Misno slavlje predslavio je biskup Komarica uz domaćega župnika mons. Božinovića, koncelebrirala su još dvojica svećenika i jedan đakon.

U župnoj i hodočasničkoj crkvi svete Terezije od Djeteta Isusa u banjolučkoj prigradskoj župi Presnače u četvrtak, 12. svibnja 2022. molitvenim zborovanjem obilježena je 27. obljetnica mučeničke smrti župnika te župe, graditelja i čuvara tamošnjeg biskupijskog svetišta svete Terezije od Djeteta Isusa vlč. Filipa Lukende i župske katehistice i orguljašice sestre Cecilije Grgić iz Družbe Milosrdnica svetog Vinka Paulskog.

Tim povodom u novoizgrađenoj župnoj crkvi okupio se veći broj redovnica, poglavito iz Družbe sestara Milosrdnica iz BiH i RH, na čelu s vrhovnom poglavaricom, časnom majkom Miroslavom Bradicom iz Zagreba i provincijalnom poglavaricom iz Sarajeva s. M. Julijanom Djaković. Bile su također nazočne i sestre Družbe Klanjateljice Krvi Kristove i Misionarke Ljubavi iz Banje Luke.

Osim rodbine ubijene redovnice s. Cecilije i ubijenog župnika vlč. Filipa, koja je došla iz Srednje Bosne, Hrvatske i Švicarske okupio se i lijep broj domaćih župljana te župljana iz okolnih župa. Hodočastio je u svojim invalidskim kolicima i jedan branitelj iz Zagreba, rodom iz Dervente, koji je na današnji dan bio teško ranjen ali je ostao na životu.

Prije slavlja svete mise svi su se najprije pomolili u „spomen sobi“, u nekadašnjem župnom uredu, gdje su ubijeni pa spaljeni i župnik i redovnica, kada je izgorjela i cijela župna kuća, a velika župna crkva miniranjem porušena.

Misno slavlje je i ove godine predslavio biskup ordinarij Franjo Komarica. S njim su, uz domaćega župnika mons. Ivicu Božinovića, koncelebrirala još dvojica svećenika i jedan đakon.

Na početku mise dobrodošlicu svima izrazio je župnik Božinović.

Prigodnu propovijed, na temelju pročitanih svetopisamskih tekstova, izrekao je biskup Franjo. Najprije je podsjetio na „smjerodavne“ riječi pape Franje u sarajevskoj katedrali prije sedam godina, da nemamo pravo zaboraviti našu povijest, jer je u pozivu nas, domaćih katolika „i krv naših mučenika, redovnika, redovnica, svećenika, sjemeništaraca i bogoslova“.

Govorio je zatim o vjerodostojnom, svjedočkom i apostolskom životu i smrti župnika Filipa i redovnice Cecilije.

Posebno se zadržao na tumačenju križa i Krista Raspetoga u odnosu na križ i odnos prema vlastitom križu Kristovih vjernika. Ustvrdio je kako se „istinskom, pravom kršćaninu sve može dogoditi ali jedno ne: on ne može postati očajnik“. Od te smrtonosne strahote „mi smo oslobođeni Kristovom zaslugom i ljubavlju koja nas nikada ne napušta“ naglasio je biskup.

Zatim je on također podsjetio i na „bijelo mučeništvo“ brojnih generacija sestara Milosrdnica tijekom 150 godina, od kada su došle u Banju Luku. Pozvao je domaće vjernike na zahvalnost Bogu za njegove brojne darove sestrama, kojima su one usrećivale mnoge svoje suvremenike i sugrađane a što i danas čine.

Po završetku mise svi su nazočni u procesiji izašli iz crkve pred spomen križ dvoje Presnačkih svjedoka vjere, tu izmolili molitve i otpjevali pjesme.

Nakon okrijepe u župnoj dvorani, većina ih je pohodila grobove sestre Cecilije i župnika Filipa na katoličkom gradskom groblju „Sveti Marko“. (TABB)