07.09.2012

Dragocjene godine života bl. Majke Terezije

"Majka Terezija je sjajan primjer i ohrabrenje na putu života. Njezino djelo jest bilo revolucionarno, iz dubine je mijenjalo svijet nazora i shvaćanja ".

Blagdan bl. Majke Terezije svečano je proslavljen u srijedu 5. rujna u samostanskoj kapeli redovnica Misionarki ljubavi u Zagrebu, misnim slavljem koje je predvodio zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić. U homiliji biskup Pozaić podsjetio je kako je Majka Terezija rođena prije 102, preminula prije 15 godina, a 10. listopada 2003. godine beatificirao ju je papa Ivan Pavao II. "Majka Terezija postigla je i ostvarila razlog i smisao svojega postojanja na ovome svijetu i dala nam svima primjer i ohrabrenje da se može živjeti ljudski, smisleno, solidarno, sveto na ovoj zemlji. Ovaj dan nas podsjeća na one njezine dragocjene godine života u kojima je ona dopustila da Kristovo sjajno svjetlo evanđelja po njoj žarko svijetli ovom našom zemljom", rekao je biskup te podsjetio kako je došla i u Zagreb i obilazila našu domovinu zajedno sa o. Antom Gabrićem. "Mi se i danas, bili toga svjesni ili ne, prepoznavali to ili ne, krećemo na ovoj zemlji posred svetaca, mi živimo među svecima, jer Kristovo djelo otkupljenja je posvećenje, njegovo kraljevstvo na zemlji živi i cvate i donosi obilne plodove duši i u svijetu oko nas. U tome nam je Majka Terezija sjajan primjer i zagovornica, ohrabrenje na putu života", istaknuo je biskup, pojasnivši da je ona nadahnuće i snagu crpila iz Božanske ljubavi, da bi tom ljubavlju prožela sav svoj život i rad za čovjeka, za Boga, da bi svaki dan činila nešto lijepo za Boga i čovjeka, da bi napojila i nahranila žednoga i gladnoga.

Propovjednik je istaknuo kako nije ništa neobično da ona koja je sav svoj rad i rad svih svojih redovnica stavila u neposrednu službu odbačenih, bijednih, napuštenih, da svoje darivanje života bližnjima nije mogla ni vidjeti, ni shvatiti, ni protumačiti kao neko socijalno djelo, već nešto što nadilazi ovosvjetsku stvarnost, nadilazi nju i mijenja nju. Njezino djelo jest bilo revolucionarno, iz dubine je mijenjalo svijet nazora i shvaćanja i prakse okoline toga svijeta i nije dolazilo od poriva pobune, osvete, mržnje, nego iz nadahnuća Duha Svetoga, Duha Očeve ljubavi za svu djecu ovoga svijeta. Tako djeluju ljudi nošeni Duhom Svetim, tako djeluju sveci: čine dobro putem dobra dobrim svetim sredstvima, poručio je biskup Pozaić.
Po završetku mise vjernici su odali počast blaženičinim moćima.   (IKA)