01.10.2012

Predsjednik HKVRPP-a, o. Vinko Mamić imenovan “slušačem” Biskupske sinode

Mons. Nikola Eterović imenovao je u 22. rujna, uz Papino odobrenje, takozvane “stručnjake” (riječ je o teolozima koji su u službi rada Sinode) i “slušače” (auditores).

Papa Benedikt XVI. imenovao je u utorak 18. rujna zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića sinodskim ocima (punopravnim sudionicima) na 13. općem zasjedanja Biskupske sinode koja će se održati od 7. do 28. listopada u Vatikanu o temi “Nova evangelizacija za prenošenje kršćanske vjere”. Nadalje, generalni tajnik Biskupske sinode mons. Nikola Eterović imenovao je u subotu 22. rujna, uz Papino odobrenje, takozvane “stručnjake” (riječ je o teolozima koji su u službi rada Sinode) i “slušače” (auditores, riječ je o istaknutim osobama koji, najkraće rečeno, predstavljaju najširi spektar života Crkve). Među posljednjima nalazi se predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica o. Vinko Mamić. Već je ranije Hrvatska biskupska konferencija objavila da će njezin izabrani predstavnik na zasjedanju Biskupske sinode biti pomoćni đakovačko-osječki biskup mons. Đuro Hranić, tako da su poznati svi hrvatski sudionici Sinode, jednog od najznačajnijih događaja na razini univerzalne Crkve.

Sinodski oci i drugi sudionici sinodskog zasjedanja biraju se prema posebnome ključu koji nastoji odraziti sve bogatstvo i različitost Crkve. Pojedine biskupske konferencije biraju svoje predstavnike prema svojoj veličini. Budući da ima manje od 25 članova, HBK ima pravo na jednog redovitog predstavnika. Nadalje, Papa također ima pravo imenovati sinodske oce (kardinali Bozanić i Puljić), s time da broj imenovanih otaca ne prelazi 15% svih sinodskih otaca. Osim navedenih kategorija, među sinodske se oce ubrajaju i poglavari istočnih Crkava vlastitoga prava (patrijarsi i veliki nadbiskupi), voditelji vatikanskih dikasterija (kongregacija, papinskih vijeća...) te predstavnici vrhovnih redovničkih poglavara. (GK)