21.08.2013

Molitveno rekreativni dan za srednjoškolce i studente

U utorak, 20. kolovoza u Gromiljaku susret za mladež organizirale su Sestre Služavke Maloga Isusa pod motom "Vjera je dragocjeno blago".

Sestre Služavke Maloga Isusa organizirale su u utorak, 20. kolovoza 2013., u Kući Naviještenja u Gromiljaku molitveno rekreativni dan za srednjoškolce i studente, koji se odvijao pod motom: "Vjera je dragocjeno blago". Voditelji programa bili su don Ivo Šutalo, župnik iz Studenaca i poznati kateheta za mlade (Mostarsko-trebinjska biskupija), animatori, Prijatelji Maloga Isusa, te sestre Služavke Maloga Isusa. Na duhovnoj obnovi je bilo više od 40 sudionika mladeži kako iz župe Gromiljak tako i iz okolnih župa.

Program je započeo okupljanjem mladih, koji su u prijepodnevnim satima imali prigodu međusobno upoznati se kroz različite zabavne igre, što su ih animirali i predvodili animatori, Prijatelji Maloga Isusa. U podne je uslijedila sveta Misa koju je predvodio don Ivo Šutalo, a koju su uzveličali skladnim pjevanjem zbor župe Gromiljak Vis Imakulata, pod ravnanjem s. Marinele Zeko. U svojoj propovijedi don Ivo je istaknuo da se još uvijek nalazimo u Godini vjere i da se trebamo odlučiti za neku pozitivnu promjenu u svome životu. „Upravo u ovoj darovanoj Godini vjere potrebno je da svatko od nas uvidi što nas to sprječava da budemo bolji kršćani te da radimo na sebi i pobijedimo tu prepreku. Ne moramo donijeti mnogo odluka koje na kraju nećemo niti ispuniti, dovoljno je donijeti jednu odluku i pokušati je izvršiti“, naglasio je don Ivo. Kao primjer je iznio plemeniti savjet jedne starice koja je svom župniku rekla: „Boga moli i sve voli“.

Nakon svete Mise uslijedio je ručak i poslijepodnevni program koji se odvijao u dvije etape. Prvo je don Ivo održao predavanje na temu: „Praznovjerje-vjera u prazno“, pod kojim je, između ostalog, kazao: „Ovaj fenomen je star koliko i čovjek i to se održalo se sve do današnjih dana. U praznovjerje spada vjerovanje u horoskop, u gatanje, u simbole koji donose sreću (ključ, slon, djetelina s četiri lista) i u simbole koji donose nesreću (crna mačka, razbijeno ogledalo).... Vjerom u navedeno mi odbacujemo Boga i time Ga smatramo nemoćnim nad tim znacima i predviđanjima“.

„Kršćani smo i znamo da je naš Bog svemoćan, da nas voli i želi nam samo dobro. Stoga Ga trebamo staviti na prvo mjesto i sve će ostalo doći na svoje mjesto. Kao prvo i najbitnije mi svoga Boga trebamo nositi u srcu i tek tada ćemo biti istinski sretni. Tada nam više neće trebati nikakvi simboli koji tobože donose sreću, nego ćemo se uz molitvu moći osjećati sigurnima i neće nam trebati nikakav horoskop ni gatanje.“, rekao je don Ivo. Mladima je preporučio da kao mladi kršćani nose kršćanske simbole, posebno križ, te da ih drugi prepoznaju po kršćanskim vrlinama. „Prije svega trebamo očitovat svoju vjeru i ljubav dobrom Bogu kroz sakramente, pohađanje nedjeljne svete Mise, doličnim ponašanjem i djelotvornom ljubavlju prema siromašnima i osamljenima starcima i staricama. Loše i nedolično ponašanje ne smije se nikad očitovat u našem kršćanskom životu“, riječi su don Ive.

Nakon predavanja otvorena je rasprava na izloženu temu, gdje su sudionici imali priliku postavljati pitanja.

Nakon zajedničkog fotografiranja uslijedile su ponovno rekreativne igre, nakon čega je susret završio.

(http: //www.ssmi.hr/sarajevo.htm)