26.11.2013

Školske sestre franjevke proslavile svetkovinu Krista Kralja

Biskup Sudar, u svojoj je propovijedi istaknuo, kako se Isusovo kraljevstvo očitovalo tek na Kalvariji te kako je patnja jedno od Božjih svojstava.

U nedjelju Krista Kralja, na dan naslovnika Družbe Školskih sestara franjevki i dan kada je Crkva obilježila završetak Godine vjere, svečano euharistijsko slavlje u 17 sati u kapeli Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije u provincijalnoj kući u Sarajevu predvodio je mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski u suslavlju sa vlč. Mariom Ćosićem. Na misnom slavlju, uz provincijsku predstojnicu s. Ivanku Mihaljević i sestre iz provincijalne kuće, sudjelovale su i sestre koje žive i djeluju u Provincijalatu Bosne Srebrene, Franjevačkom samostanu na Bistriku i Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

U prigodnoj propovijedi biskup Sudar se osvrnuo na evanđeoski tekst sv. Luke (Lk 23, 35-43) te istaknuo značenje svetkovine Krista Kralja svega stvorenoga. Za razliku od drugih kraljeva, Isusovo kraljevstvo se očitovalo tek na Kalvariji. Jedini naslov koji je Isus sam o sebi potvrdio je Isus Nazarećanin Kralj Židovski (INRI). Patnja je jedno od Božji svojstava. Svaka se ljubav plaća patnjom. Čovjek želi svojom ljubavlju prema životu otkloniti patnju. Upravo zato evanđelist Luka navodi kako su se Isusu podrugivali glavari s narodom, kako su ga izrugivali i vojnici… Druge je spasio, neka spasi sam sebe ako je on Krist Božji, izabranik… Jedini Božji odgovor je u ovom - nije sišao s križa a mogao je sići. Tu je pitanje i odgovor zašto Božja patnja. Bog je uzeo patnju, umro na križu da čovjekovoj patnji dadne smisao. Drugačije Bog nije mogao izvesti svoj plan spašavanja čovjeka. Tu se Isus pokazao Kraljem koji je odgovorio ne odgovorivši, koji je šuteći odgovorio na smisao patnje.

Poput razbojnika koji je očitovao svoju vjeru moleći "Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje" očitujmo i mi svoju vjeru imajući na umu kako je vjera moći vjerovati da Bog djeluje i onda kada mi to ničim ne osjećamo, kada mislimo da sve idenaopako u našem vlastitom životu, u životu zajednice, Crkve, u životu društva. Baš tada povjerujemo da je Bog vjeran, da nije zabadava umro, povjerujmo da se njegovo kraljevstvo rađa, da se rađa njegovom milošću, a ne našim zaslugama niti našim nastojanjima, naglasio je mons. Sudar. Povjerujmo Bogu koji, iako svemoćan, ne pokazuje svoju svemoć. Tko god ljubi on se odriče moći, on se odriče čežnje i napasti vladati drugima, odriče se napasti i čežnje uređivat svoj život kako se njemu čini. Tko god ljubi on se predaje onomu koga voli i onomu za koga zna da ga je otpočetka volio. I zato služiti iz ljubavi znači služiti Kristu Kralju, a to je značenje Božjeg kraljevstva. Biskup je pozvao sestre da ojačanom vjerom nastave služiti čovjeku u Kristu i Kristu u čovjeku, jer to znači doista kraljevati. Čovjek se najviše ostvaruje kao dijete Božje u tome da iz ljubavi živi svoj život za druge, upravo po uzoru na Isusa Krista.

U zaključku homilije biskup Sudar je kazao: "Danas, na dan vaše Družbe i na dan završetka Godine vjere, u koju nas je Benedikt XVI. pozvao da sazrijevamo u vjeri, imajmo na umu da zrelost u vjeri jest mogućnost prepustiti se Božjoj providnosti i povjeriti svoj život Bogu. Upitajmo se, stoga, vjerujemo li u Boga i kad ga ne osjećamo i kad nam se čini dalek i onda kada nam se čini da njegova djelovanja na ovom svijetu nema? Vjerujemo li Bogu pred izazovima patnje? Koliko vjerujemo Bogu gledajući ga u onima za koje više nitko nema ni srca ni vremena? Vjera, povjerenje u Boga i izručenje Bogu, je Božji dar da po uzoru na Krista kao čovjeka pokušamo živjeti svoj život, da vjerujemo da nismo sami te da i patnja ima svoj duboki smisao". 

Smisao kojeg pronalazite u patnji neka vam bude izvor radosti i nadahnuća u vašem poslanju poželio je mons. Sudar okupljenim sestrama, moleći za sve sestre cijele Družbe kao i za sve one koje su im prethodile i za koje vjerujemo da su dionice Kristova kraljevstva u vječnosti.

U popodnevnim satima zajednicu Školskih sestara franjevki u provincijalnoj kući posjetio je mons. dr. fra Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki. Uputio je čestitke o svetkovini Krista Kralja i poželio je sestrama diljem Družbe Božji blagoslov.

S. Marija Tomić (http: //www.ssf.hr)